Emailet e deshifruara zbulojnë se NATO ka vrarë Gadafin për ta ndaluar Libin që të krijoj valuten e mbështetur në Ari

Fjalët e fundit të Gaddafit kur lypte mëshirë: ‘Çfarë ju kam bërë?’

Zbulimi i postave elektronike të klasifikuara tregon se Ghadaffi u vra brutalisht sepse Franca dëshironte të mbante mashtrimet e tyre financiar në Kombet e Afrikës.

Një nga 3,000 emailet e Hillary Clinton të lëshuar nga Departamenti i Shtetit në prag të Vitit të Ri 2016, përmbajnë prova të kobshme të kombeve perëndimore që përdorin NATO-n si një mjet për të rrëzuar udhëheqësin Libian Muammar al-Gaddafi. Përmbysja e NATO-s nuk ishte për mbrojtjen e njerëzve, por përkundrazi ishte për të prishur përpjekjen e Gaddafit për të krijuar një monedhë afrikane të mbështetur nga ari për të garuar me monopoli bankar qendror perëndimor.

E-maili i Prillit 2011, dërguar Sekretares së Shtetit Hillari nga këshilltarja jozyrtar dhe konfidante e Klintonit për një kohë të gjatë Sidney Blumenthal me emrin e temës “Klienti i Francës dhe ari i Gaddafit”, zbulon qëllimet grabitqare perëndimore.

Emailet tregojnë se iniciativa ushtarake e NATO-s e udhëhequr nga francezët në Libi ishte nxitur gjithashtu nga një dëshirë për të fituar një pjesë më të madhe të prodhimit të naftës libiane, dhe për të minuar një plan afatgjatë nga Gaddafi për të furnizuar Francën si fuqi mbizotëruese në Frankofoni të Afrikës.

The Foreign Policy Journal raporton:

E-maili identifikon Presidentin Francez Nikolas Sarkozy si udhëheqës të sulmit ndaj Libisë me pesë qëllime specifike në mendje: të përftojë naftë libiane, të sigurojë ndikimin francez në rajon, të rrisë reputacionin e Sarkozisë brenda vendit, të pohojë fuqinë ushtarake franceze dhe të parandalojë ndikimin e Gadafit në atë që konsiderohet si “Afrika Frankofone”.

Më befasuese është seksioni i gjatë që përshkruan kërcënimin e madh që rezervat e arit dhe të argjendit të Gadafit, të vlerësuar në “143 tonë ar dhe një sasi të ngjashme me argjend”, i paraqitur në franga franceze (CFA) që qarkullonte si një monedhë kryesore afrikane.

E-maili sqaron se burimet e inteligjencës tregojnë se shtysa që qëndron pas sulmit francez në Libi ishte një veprim i llogaritur për të konsoliduar pushtet më të madh, duke përdorur NATO-n si një mjet për pushtimin imperialist, jo një ndërhyrje humanitare pasi publiku u drejtua në mënyrë të rreme për të besuar.

Sipas emailit:

Ky ar u grumbullua para rebelimit aktual dhe ishte menduar të përdoret për të krijuar një monedhë pan-afrikane bazuar në Dinarin e artë libian. Ky plan u krijua për t’i ofruar vendeve afrikane të Frankofonisë një alternative për franga franceze (CFA).

(Komenti i burimit: Sipas individëve në dijeni kjo sasi ari dhe argjendi vlerësohet në më shumë se 7 miliardë dollarë. Oficerët e inteligjencës franceze zbuluan këtë plan menjëherë pasi filluan rebelimin aktual, dhe ky ishte një nga faktorët që ndikuan në vendimin e Presidentit Nikolas Sarkozy për të kryer sulmin ndaj Libisë.)

Emaili jep një vështrim pas perdes për të zbuluar se si politika e jashtme shpesh kryhet në praktikë. Ndërsa u raportua në media se ndërhyrja ushtarake e mbështetur nga Perëndimi Libian është e nevojshme për të shpëtuar jetën e njerëzve, faktori i vërtetë nxitës pas ndërhyrjes u tregua të jetë fakti që Gaddafi kishte planifikuar të krijonte një shkallë të lartë të pavarësisë ekonomike me një monedhë të re pan-afrikane , gjë që do të zvogëlonte ndikimin dhe fuqinë franceze në rajon.

Provat tregojnë se kur inteligjenca franceze u bë e vetëdijshme për iniciativën libiane për të krijuar një monedhë për të konkurruar me sistemin bankar qendror perëndimor, filloi vendimi për të përmbysur planin përmes mjeteve ushtarake, duke përfshirë përfundimisht aleancën e NATO-s.

Burimi: kiafriqa.com

Komentoni

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial